Van wie leren we?

Het bloemblad professionele ontwikkeling draait om wat de medewerkers van de onderwijsorganisatie moeten leren om met hun werkzaamheden bij te dragen aan duurzame ontwikkeling; van conciërge tot docent en van beleidsmaker tot directeur. Als individuele leerkracht of docent kan je je laten bijspijkeren in je inhoudelijke kennis over duurzaamheid. Maar het is ook van belang om met elkaar als team in gesprek te gaan en vragen te stellen als: wat hebben we samen in huis? Waar hebben verschillende collega’s interesse in? En welke kennis en vaardigheden missen we of hebben we behoefte aan?

De onderwijsinstelling kan het gesprek hierover stimuleren door dit onderwerp op de agenda te zetten, en bijvoorbeeld duurzaam doen en denken als thema terug te laten komen tijdens studiedagen of ontwikkelgesprekken. Daarnaast kunnen bezoeken bij regionale ondernemers of organisaties die actief met circulaire economie of met de Sustainable Development Goals aan de slag zijn heel inspirerend zijn. Verder worden zijn er talloze webinars en online colleges vindbaar waar je individueel of als team aan kan deelnemen.

Tot slot is het ook aan de afdeling personeelszaken om een rol te spelen bij specifieke bij- of nascholing. Duurzaam leren, denken en doen vraagt niet alleen om kennis over duurzaamheidsvraagstukken, het vereist ook competenties zoals netwerken opbouwen, systeemdenken en het ontwikkelen van een bepaalde didactische creativiteit. Bekijk de tools ...

Professionele ontwikkelingWSA-logo

Tools bij Professionele ontwikkeling

WSA Wegwijzer kaartenspel

​WSA-Wegwijzer Kaartspel

Wanneer gebruik je deze tool: Het WSA-wegwijzer kaartspel gebruik je wanneer je duurzame ontwikkeling een plek wilt geven in jullie organisatie. Bijvoorbeeld als je wilt onderzoeken welk onderdeel van de WSA jou en je team het meest aanspreekt, of als je juist dieper wilt ingaan…
SPARK Zelfscan

SPARK Zelfscan

Wanneer gebruik je deze tool: Je gebruikt de SPARK Zelfscan als je op een laagdrempelige manier wilt kijken hoe je ervoor staat op het gebied van duurzaam onderwijs. Dit kan als je net begint, maar ook als je al verder bent in het proces. De tool geeft inzicht in wat je al doet…

Palet met docentcompetenties duurzaamheid

Wanneer gebruik je deze tool: Het palet gebruik je wanneer je duurzaam onderwijs vorm wilt geven en dit wilt linken aan de SDG’s of behoefte hebt aan voorbeelden uit de praktijk. Met de competenties Systemen, Toekomsten en Actie kun je vrijwel alle WSA-gerelateerde acties…
Zoek per WSA-domein